Markuksen ukki Veikko Lipsanen rakensi perheelleen rintamamiestalon Joroisiin, Kaitaisten kylään. Tontin hän sai äitinsä veljeltä, Lipsalan isännältä Kusti Lipsaselta. 1,5 hehtaarin maapala lohkaistiin Kustin Juutila-nimisestä isosta tilasta. Tontti sijoittui Juutilan lounaiskulmaan ja se käsitti pienen niemen ja hieman kuusimetsää. Kuusien välistä pilkottava järvi oli nimeltään Pihlas.

Kesällä 1953 valmistui Mustaniemi, puurakenteinen rintamamiestalo. Se tehtiin talkoovoimin ja rakennustöissä olivat mukana myös Veikon vaimo Sirkka sekä äiti Hilja.

Taloon asettuivat asumaan Veikko Sirkka-vaimonsa kanssa, Veikon äiti Hilja sekä Veikon ja Sirkan esikoinen Maritta. Myöhemmin perheeseen syntyi kaksi muutakin lasta, Merja ja Ari. Sirkka kuoli pian Arin syntymän jälkeen.

Mustaniemessä on lähes aina ollut kotieläimiä ja siellä on viljelty maata, ensin kotitarpeiksi, myöhemmin marjoja ja juureksia myös myyntiin. Pihapiiriin valmistuneessa navetassa oli oma piakkansa lehmälle sekä myös kanala että sikala.

Veikko oli sekä metsämies että kova kalamies. Usein hänet nähtiinkin Pihlaalla verkkoja laskemassa.

Perheen tyttäret Maritta (oik.) ja Merja muuttivat nuorina Ruotsiin ja vierailivat kotona kesäisin.

Perhe sai lisäelantoa viljelemällä marjoja ja juureksia myyntiin 1960-luvulta alkaen. Veikko oli tuttu näky Varkauden torilla.

Be Sociable, Share!