Toukokuussa 2004 Mustaniemen keittiö oli kelta-punainen. Seinämateriaalina oli kestävä ja pestävä Enso-tapetti ja punainen maali oli sitä samaa, jota oli joka puolella muuallakin.

Keittiössä ei ollut työtasoja eikä kunnollista tiskiallasta. Kaappitilaakin oli aika vähän, asiat olivat kuten silloin ennen. Vanha puuhella-leivinuuniyhdistelmä oli vielä hyvässä kunnossa, vaikkakin sen pinnat kaipasivat hieman ehostusta.

Keittiössä oli reilusti vanhan ajan tunnelmaa, mutta ruoanlaittoa ajatellen se oli aika alkeellinen.

Uusi astia- ja ruokakaappi

Markus purki keittiön vanhan kiinteän kaapin ja tilalle laitettiin uusi, tiiviimpi ja ”hiirenpitävä” kaappi astioille sekä ruokatavaroille.

Muuriin maalia, uuniin maalia!

Kesällä 2004 keittiön muuri sai Minnan käsittelyssä uuden maalipinnan. Aluksi muuri piti kuitenkin pestä. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty, sillä seinässä oli useamman vuoden tai ehkäpä peräti vuosikymmenen liat ja noet.

Myös uuni uudistui, se maalattiin ja sai rautaosiinsa Liesimusta-käsittelyn.

Uusi tiskiallas

Keittiöön tuli uusi tiskiallas ja -kaappi. Markus nikkaroi sen itse puusta alusta loppuun asti. Maalaus tosin oli Minnan tehtävä. Ovet löytyivät edullisesti Kierrätyskeskuksesta samoin kuin allastaso. Tiskipöydän yläpuolelle seinään kiinnitettiin tiskinkuivaustelineet.

Monenlaista fiilausta

Keittiö oli vielä kesällä 2006 hieman kesken, vaikkakin sen toiminnallisuus alkoi olla jo kohtalainen. Työtasoja on lisätty, tiskiallas ja tiskinkuivaustelineet ovat osoittautuneet käytössä toimiviksi ratkaisuiksi ja uusi kirpputorilta ostettu ja kunnostettu ruokapöytä on juuri sopivan kokoinen. Vanha sähköliesi on vaihdettu muutamaa kymmentä vuotta nuorempaan, vaikka uusi ei sekään ole. Siinä kuitenkin toimii myös uuni.

Lisäksi eteiseen on tehty ”apukeittiö”, jossa on korkea jääkaappi-pakastin-yhdistelmä ja kaappitilaa sekä astioille että ruoalle. Keittiön ja ”apukeittiön” remontissa on suureksi osaksi käytetty kierrätysosia.

Huussi

Navetan kylkeen rakennettiin uusi huussi kesällä 2004. Sen alta jouduttiin kaatamaan yksi koivu. Kehikko syntyi kujasta löytyneistä lankuista. Peltikaton toi Ari-eno ja auttoi samalla sen kiinnittämisessä. Pytyksi ostettiin Biolanin kompostikäymälä.

Juuri sillä kohtaa, mihin pyttyä suunniteltiin, sattui olemaan isohko kivi, joka esti pytyn asennuksen oikeaan tasoon. Eihän siinä muu auttanut kuin vääntää kivi pois. Se ei tosin ollut mikään helppo työ, kahdestaankin siihen meni melkein kaksi päivää.

Sirkkelin laulanta oli tuttu ääni Mustaniemessä kesällä 2004, kun Markus rakensi huussia oikein urakalla. Touhua ei ainakaan helpottanut se, että viikot kävimme töissä Helsingissä 300 km päässä. Iso apu oli kuitenkin sirkkelistä, jota Ari ystävällisesti lainasi.

Toinen rakentajaa rasittava asia oli se, että huussi tehtiin siitä lautamteriaalista, mitä kujasta sattui löytymään. Aina ei sopivan mittaista pätkää kuitenkaan tahtonut löytyä. Naulatkin olivat lähes kaikki kieroja tai itse oiottuja.

Huussin ovi maalattiin kesällä 2006 saman väriseksi kuin talon ulko-ovi. Myöhemmin siihen nikkaroitiin vielä porras.

Hotelli Helpotus valmistui käyttökuntoon jo samana kesänä, mutta viimeisen silauksen se sai vasta loppukesästä 2006. Täytyihän huussissa olla käsienpesutaasa, kunnon lukko ja valot pimeällä asiointia ajatellen.

Peräkammari

Järjestelimme hieman peräkammaria oman mielemme mukaan ja siirsimme telkkarin sinne mummon kammarista, josta tuli siten enemmän makuuhuone hetekoineen kaikkineen.

Peräkammariin kannoimme vintiltä sohvan tilalle hetekan, joten saimme alakertaan nukkumatilat neljälle. Pyöräytimme myös seinillä olevien taulujen järjestystä ja ostimme sinne kirpputorilta pienen seinälampun.

Ikkunoiden kunnostus

Keittiön ikkunoiden kunnostus aloitettiin syksyllä 2004. Markus kävi ikkunarestaurointikurssin ja kunnosti siellä ensimmäisen ikkunan keittiöstä. Toistaiseksi ikkunoiden kunnostus on saanut odottaa kiireellisempien töiden takia.

Siivoaminen

Kesällä 2005 Maritta teki suururakan ja siivosi molemmat vinttikomerot. Sieltäpä löytyikin uskomaton määrä kaikenmoista tavaraa. Joukossa oli kelpo käyttötavaraa, mutta myös paljon tarpeetonta romua joka oli vain säästetty pahan päivän varalle.

Markku osallistui siivoistalkoisiin kantamalla tavaroita alas. Ari-enolta saatiin apua roskien kaatopaikalle kuljettamiseen.

Sähköt uusiksi

Kesän 2005 aikana uusittiin talon sähköt. Muutenhan vanhat kytkennät olisivat vielä olleet ihan kelpo kunnossa, mutta kun syksyllä käytimme lisälämpönä pistorasiaan laitettavia sähköpattereita, joiden teho oli vanhalle systeemille vähän liikaa. Useampia pimennyksiä saimme aikaiseksi, joten viisainta oli pyytää paikalle sähkömies Seppänen poikansa kanssa korjaamaan tilanne.

Terassi

Markku ja Markus aloittivat terassin rakennuksen kesällä 2005 raivaamalla sille aukon juhannusruusupusikkoon. Leinosten lähdettyä takaisin kotiin Markus nikkaroi terassia kesän lämpimässä hellesäässä.

Terassi valmistui keskikesällä. Helleaalto pyyhkäisi samaan aikaan Suomen yli ja uuden uutukaisella terassilla olikin mukava ottaa päivisin aurinkoa ja ruokailla iltaisin, kun talon varjo viilensi mukavasti. Lisäksi terassilta aukesivat mahtavat maisemat Pihlaan aavalle selälle.

Terassin päälle pystytettiin Leinosten tuoma katos, joka suojasi mukavasti sateen sattuessa. Syysmyrskyt tosin heittivät katoksen hyvästä kiinnityksestä huolimatta rantalepikkoon ja siitä syystä sitä ei enää seuraavana kesänä laitettu paikoilleen.

Mökkiherkuttelua kunnostuksen lomassa

Mökkielämään kuuluu olennaisena osana syöminen. Mansikkamaito tai mansikat ja jäätelö ovat Mustaniemen perinteisiä kesäherkkuja. Uusi juttu on jo kahtena kesänä pidetyt rapujuhlat. Ei pidä myöskään unohtaa uusia perunoita, silliä ja grillissä huolella kypsennettyjä lihaherkkuja.

Ovien kunnostus

Kesällä 2005 kunnostettiin talon ulko-ovi. Ensin siitä poistettiin vanhat maalikerrokset kuumentamalla, jolloin ne oli helppo kaapia pois. Sitten ovesta paikattiin vanhalla puulla kaikki reiät. Puutappien liimauksessa käytettiin perinteistä Kaseiini-liimaa. Lopuksi ovi maalattiin pellavaöljymaalilla molemmin puolin kolmeen kertaan.

Kesällä 2006 kunnostettiin ja maalattiin myös eteisen sisäovi. Koska se on sisäovi, sitä ei tarvinut kyllästää pellavaöljyllä, muuten sille tehtiin samat jutut kuin ulko-ovellekin.

Eteinen näyttääkin nyt jo ihan kivalta, kun sinne on tilanpuutteen vuoksi nostettu myös pari 70-luvun nojatuolia peräkammarista.

Ulko-ovi maalattiin kesällä 2005 yönsinisellä sävyllä seka sisä- että ulkopinnaltaan. Seuraavana syksynä erehdyimme kuitenkin useasti pimeällä ulos lähtiessämme luulemaan, että ovi onkin selkoisen selällään ja aukosta näkyy öinen piha. Tästä syystä oven sisäpinta maalattiin kesällä 2006 vaaleaksi, että tulevana syksynä moisilta erehdyksiltä vältyttäisiin.

Kasvimaalla

Kaiken remontoinnin lomassa on ehditty vähän kasvimaallakin möyrimään. Joka kevät on kylvetty ainakin salaattia ja sipulia, muuten valikoima on vaihdellut mielialan mukaan. Syksyllä 2005 olivat sadonkorjuussa auttamassa Lillan, Fia ja Denny. Löytyi sieltä rikkruohojen seasta muutama pottu, porkkana ja sipuli.

Pihan kunnostus

Pihalla on kuoputettu kukkapenkkejä aina kun on ehditty. Useimmat pihan kukkapenkeistä ovat kuitenkin päässeet jo niin rikkaruohoiseen kuntoon, että useimpien kohdalla olemme päättäneet siirtää niistä muutamat säästettävät kasvit uuteen penkkiin ja muuttaa nokkosia ja juolavehnää kasvavat pusikot nurmikoksi. Penkit on niitetty ja möyhitty ja sitten niiden paikalle on kylvetty uusi nurmi. Nurmikkoa on muutenkin tasoitettu puutarhan puolelta, jotta se on helpompi ajella leikkurilla. Uusia penkkejä on syntynyt sinne tänne.

Nurmikon leikkuun kanssa on joskus vähän niin ja näin, sillä emme ole mökillä käymässä joka viikonloppuna. Pidemmän tauon jälkeen ruoho rehottaa yli puolimetrisenä, jolloin sen leikkaaminen pienellä ruohoprutkulla käy jo työstä. Usein leikkuu aloitetaan saman tien perjantai-iltana, kun mökille saavumme ja urakkaa riittää kyllä vielä sunnuntaillekin asti.

Loppukesällä 2006 kaadettiin leppävanhus saunan takaa. Sen paksut juuret menivät saunan alle ja ovat luultavasti olleet osasyy saunan lattian halkeiluun. Markus ja Markku toimivat metsureina ja Maritta ja Minna jännittivät pihalla, saavatko miehet puun kaatuman oikeaan suuntaan. Kaato onnistui hyvin ja puun runko tömähti maan pinnalle juuri suunniteltuun paikkaan.

Peräkammarin ikkunan takaa oli tuulisen viikon aikana kellahtanut 50-vuotta vanha omenapuu. Sitä oli jo monta vuotta tuettu, jotta se pysyy pystyssä, mutta ei sekään loputtomasti kestänyt. Markus silppusi sen melkein puun ikäisellä moottorisahalla paloiksi. Omenat olivat juuri sopivan kyspsiä ja ensimmäisen ja viimeisen kerran ne saatiin poimituksi myös latvasta.

Keväisin iso urakka on haravoida lehdet syksystä jääneet lehdet ja siistiä pihaa muutenkin. Keväällä 2007 väännettiin lisäksi keskelle akileijapenkkiä jäänyt vanha tikkaiden jalusta pois paikoiltaan, jotta kukkapenkki pääsee paremmin kukoistamaan. Eipä betonimörskästä päällepäin arvannut, millaiset ”juuret” sillä on. Kyllä tuli hiki ennen kuin möhkäle saatiin kaivetuksi esiin ja punnerretuksi kuopasta ylös.

Keväällä huussin edustalla kasvava valtava tuomi palkitsee runsaalla kukinnalla. Samaan aikaan ovat yleensä myös valkovuokot kukassa pihan ja puutarhan välissä, joten koko piha loistaa valkoisena.

Saunan takaoven vaihto

Saunan takaovi oli vuosien saatossa hieman vääntynyt ja talvisin oven raosta pääsi tuiskuttamaan lunta sisään pukuhuoneeseen. Siksi ovi päätettiin vaihtaa. Olimme ostaneet vanhan rintamamiestalon purkuosia juuri tällaisia tarkoituksia varten. Elokuussa 2007 Markus kustomoi saunan oviaukon ”uudelle” ovelle sopivaksi. Sisältä ovi maalattiin vaaleaksi, joten pukuhuoneeseen saatiin näin vähän enemmän valoa. Ulkopuolen maalaus on vielä tekemättä.

Lintuja Mustaniemessä

Joka kesä räystään alla pesivät pääskyset. Kesällä 2007 niille kelpasivat vain pohjoisen puolella olevat pesät, kun taas edellisenä kesänä käytössä olivat vain etelän puolen pesät. Pääskynpojat ovat hauskaa seurattavaa, kun ne lähtevät pesästä lentoon ja harjoittelevat siipien kestävyyttä pihapiirissä.

Räkättirastaita on Mustaniemen pihapiirissä ollut varmaan aina. Niiden pesä on yleensä korkealla pihakoivun haarukassa, jonne emot kantavat ruokaa tasaiseen tahtiin. Jossain vaiheessa poikasetkin lähtevät lentoon, ja emo ruokkii niitä pihalla. Olisittepa kuulleet, millaista opastusta lintuemo piti läheisestä puusta tälle poikaselle, joka oli eksynyt hieman liian lähelle saunanlämmityspuuhissa ollutta Markusta.

Be Sociable, Share!