Paperinarutaulut

Kävin kurssilla, jossa opetettiin tekemään paperinaruryijyjä ja yhdistämään ryijy puisiin kehyksiin. Kussilla kehykset tehtiin levystä, joka kaiverretiin ja maalattiin, mutta itse pidän menemmän kangaspinnasta, joten sovelsin kehyksen sellaiseksi.

Pikkusiskon tuparilajaksi syntyi ryijy, jonka kehykset päällystin vanhoilla Leviksillä. Siitä tuli itse asiassa aika kiva!

Markuksen siskon joululahjan kehyksestä tuli musta, koska hän pitää musta-valkoisesta. Mustassa kankaassa on kudottu ruutukuvio, joten se antaa sille vähän eloa.

Ryijyn tekeminen oli oikeastaan tosi helppoa, mutta kärsivällisyyttä se kyllä vaati. Narunpätkät piti pujotella muoviseen ristikkoon ilman ”liikaa väkivaltaa”, sillä muuten ristikko meni helposti rikki.

Paperinarulamppu

Yksi paperinarutekniikka johti toiseen ja kävin kurssin, jolla neuvottiin lampunvarjostimen tekeminen paperinarusta. Mukavaa puuhaa. Tuotoksena syntyi valkoinen lampunvarjostin kaaos-punonnalla. Kunhan kirpparilta löytyy joku erikoisemman muotoinen vanha lampunranka, niin sekin pääsee paperinarukäsittelyyn.

Kissan valjaat

Idea kissan valjaista syntyi, kun vanhat valjaat menivät rikki ja otin niistä kiinnikkeet talteen. Ajattelin ensin ostaa sopivan leyistä nahkanauhaa ja askarrella siitä uudet. Kirputorilta kuitenkin löytyi vanhoja kapeta vöitä, jotka silppuamalla sai oivallista valjasmateriaalia. Askartelukaupasta hain vain niittejä, joilla kiinnitin nahan päät yhteen. Aluperäinen ajatus oli tehdä hieman katu-uskottavammat valjaat eli laittaane täyteen kohoniittejä, mutta sopivia niittejä ei kuitenkaan löytynyt mistään. Toiseksi nahan rei’ittäminen oli NIIN työlästä, että jo pelkkien kiinnitysniittien laittaminen riitti kyllä käsijumpaksi pitkäksi aikaa.


Torkkupeitot

Selattuani käsityölehteä pääsiäisreissulla lapsuudenkodissa näin vanhanaikaisen lapuista virkatun peton ja sanoin äidille ääneen, että osaisikohan tuollaista virkata. Äiti totesi heti, että sehän on helppoa, annappa kun hän näyttää. Ja niin syntyi jämälangoista mallitilkku. Innostuin asiasta ja kaupunkiin palattuani ostin silmää miellyttävät langat ja aloin nykertää. Lappuja syntyi kuin itsestään telkkaria katsoessa. Yksi lappu tosin meni pilalle, kun siitä tuli liian kireä, koska telkusta tuli hyvä jännäri… Sateisen kesän ansiosta ensimmäinen peitto valmistui nopeasti mökille päästyämme ja niin aloitin toisen, joka myös valmistui kesän aikana.

Pihalaatat

Sisustusohjelmasta näin, että pihalaattojakin voi tehdä itse. Ensin hain karkkikaupasta tyhjiä muovisia laatikoita, joita he jakoivat ilmaiseksi pois. Sitten kun isäntä ehti sekoittamaan pussillisien sementtiä, alkoi laattoja syntymään. Öljysin ensin muovirasiat ruokaöljyllä ja leikoin valmiiksi aitaverkosta sopivia tukipalona laattojen sisälle. Sitten vain sementtiä rasiaan, väliin tukiverkko ja sementtiä lisää.

Muutaman vuorokauden kuivuminen kannen alla välillä kostuttaen, ja vot, laatat olivat valmiit. Yhdestä sementtisäkistä tuli 9 noin 5-6 cm paksua laattaa. Laatat laitoin mökille huussin edustalle vanhojen isojen pihalaattojen seuraksi. Kunhan inspiraatio taas iskee, teen laattoja vielä lisää, jotta saan jatkettua huussineduslaatiotuksen käytäväksi.

Servettisydämet

Sisustusohjelman kattausvinkeissä tehtiin servetettisydämiä, jotka minusta näyttivät hauskoilta. Ensimmäisen satsin tein anopille joululahjaksi ja askartelin niille vielä vanhasta suklaarasiasta decoupage-tekniikalla kotelon. Anoppi on sinisen ystävä, joten tietysti sydämistä siksi tuli sinisävyiset.

Seuraavat tein sitten itselleni sopimaan valkoisiin astioihimme. Aika raikas kattaus niistä sitten tulikin, vaikka itse sanonkin.

Sydämien teko oli hauskaa ja helppoa, kunhan malttoi leikkoa sydämet huovasta huolellisesti. Sitten vain liimaa väliin ja sen kuivuttua pinnan koristelu kohoväreillä.

Pannunaluset

Jossain lehdessä näin viinipullon korkeista tehtyjä pannunalusia ja innostuin kokeilemaan itsekin niiden tekemistä. Askartelukaupasta ostin sopivan kokoisia valmiiksi leikattuja levynpaloja, joille ladoin säästämiäni korkkeja mielen mukaan. Sitten liimasin ne kiinni tavallisella askarteluliimalla, jota löytyi läheisestä S-marketista (oli niin into päällä ettei malttanut kauemmas mennä liimaostoksille). Säästeyt korkit riittivät vain yhteen aluseen, mutta tässä onneksi Pyry-täti tuli apuun ja lahjoitti ison pussillisen korkkeja askartelukäyttöön. Nyt alusia saattoi tehdä ilman materiaalihankinnan päänsärkyjä! Kiitos Pyry!

Kesämökin postilaatikko

Mökiltä löytyi vanha, peltinen, tummanvihreä postilaatikko, jonka etupuolella oli puoliksi irronnut iso postitorvitarra. Peusteellinen pesu, tarran irroitus ja uusi maalipinta jatkoivat vanhan postilaatikon elämää. Pienenä extrana tulivat massalla siihen kiinnitetyt kukkakuviot, jotka antavat sille kesäisen ja mökkimäisen säväyksen.

Maalaus onnistui hyvin spray-maalilla, vaikka kesäinen sadekuuro yllättikin sekä maalarin että laatikon juuri, kun moelmmat puolet oli saatu maalatuksi. Laatikko oli tällöin vielä toiselta sivultaan märkä, joten iso sateenvarjo oli homman pelastus.

Helmirannekorut

Käsityölehdestä löytyi hauskan oloinen ohje helmikorujen tekoon. Innostuin heti ja tuloksena syntyi muutama rannekoru. Helmien lisäksi tarvittiin vain ohut neula ja paljon kärsivällisyyttä. Isommista helmistä koru syntyi muutamassa tunnissa, pienemmistä korun tekoon kului koko päivä.

Be Sociable, Share!