Uusi innostus

Keväällä 2005 kävin työkaverini Kimmon kanssa Model Expo messuilla Helsingin messukeskuksessa. Pitkän aikaa olin miettinyt käymistä mutta aina jotain esteitä. Nyt oli päättäntyt että sinne on päästävä. Kysäsin työkavereilta että lähtisköhän kukaan mukaan mesuille? Kimmo sitten möläytti että hänhän on sinne viemässä esitteille kuormaauton vai olikohan se jopa kaksi autoa, en nyt tarkalleen muista. Siitä se uusi alku alkoi.

Messut oli ihan mahtavat, sitä taas oli pikkupoika ja sitä suu auki käveli ja katseskeli kaikkea. On muuten tässä maassa taitavia ihmisiä, jummijammi kun oli koomeita rakennelmia. Autoja, veneitä, lentokoneita, junia you name it. Hitsin hitsi, kaikkea juuri mitä pikkupoika haluaa.

Messuilta ostin kotia MAHTAVAN Italierin tuottama Volvo VN780 kuormaauton, pitkään mietiskelin messuilla että minkä ostan. Aina nuoresta saakka olen tykännyt USA autoista, ja vielä ennemmän sen jälkeen kun Mountain Lakeissä, Minnesotassa, vietin vaihtooopilas vuoden 1990-1991. Toinen on se että USA autot on mageepia. Mitähän muuta ostinkaan sieltä?? Kirurgin veitsi, pari purkkia maalia, liimaa…

Tässä piti aloittaa pikkaisen ns. alusta. Joskus nuorempana, siis kun oli varmaan reulu 10 vuotias niin rakentelin autoja, jotka itse asiassa minulla on vielä jäljellä, kunto huono. Rakentamiseen tarvitaan yllättävän paljon kaikenlaista rekvesiittaa, maaleja, liimaa, paikka askarella, alusta, teräviä veitsiä, hiekkapaperia, kittiä, mielikuvitusta ja PALJON kärsivällisyyttä.

Volvo VN780 alkaa hahmottua

Kimmo kyllä osasi antaa paljon hyviä neuvoja, miten aloittaa. Näiden ohjeiden perusteella aloin kasamaan volvoa. Paketin volvo oli valkoinen, mutta ei se minun silmiäni oikein mielyttänyt ja muutenkin halusin tehdä oman tästä. Kävin pyörähtämässä Biltemassa ja löysin sieltä mielyttävän vihreen värin automaali osastolta. Nyt kun tätä 2.5 vuoden jälkeen kirjoittelen niin en paljookaan muista missä järjestyksessä eri osat värkkäsin, mutta ei se haittaa, kuvia löytyy niistä vaiheista.

Lisää pukkaa

Innostus ei ota laantua. Pitkästä aikaa olin todella innostunut, aloin seuraamaan verkossa eri toimitajien sivuja,  eroikoiskauppoissa helsingissä ja espoossa tuli käytyä, biltema ja clas ohlsson tuli tutkittua, niistä löytyy yllättävän paljon käyttännöllisiä aputarvikkeita rakentamiseen, ja itse asiassa Ikeasta myös. Ikeasta ostin pyörivän tarjottimen, todella hyvä maalamisessa.

Peterbilt 357

Postimyyniin kautta saksasta sain kotia Peterbilt 357 rakennussarjan. Ouuu, voiko olla mageempaa vetoautoa, vastaus: Ei!. Peterbilt kuvaa juuri sitä miksi tykkään USA autoista, mahdollisuus kustomointiin. Suunnittelu alkoi, mutta ukaasi tuli hallitukselta että Volvo ensin valmiiksi ennen kun aloitat muita projekteja. Mutta suunnittelu ei ollut kielettyä… Olin jossain vaiheessa nähnty Peterbiltin joka oli pidennetty, aika sika siisti. Väriksi valkoinen ja oranssi. Volvo ensin valmiiksi.

Kesä meni ja syksy tuli, volvo lopulta valmistui. Ja jos nyt itte sanon niin tuli aikas siisti, jos ottaa huomioon että en ole lähes 20 vuoteen rakentanut mitään. Työssäni istun 8 tuntia päivässa näyttön äärressä koodamassa, joten rakentaminen kyllä on hyvää vaihtelua.

Äänikirjat ja rakentaminen

Kirppikseltä löytyi äänikirjoja, ostin ne ilman enemmän ajattelemista. Tykkään lukemisesta, mutta suomenkielisiä kirjoja en ole jaksanut lukee vaikka täällä jo melkein 10 vuotta asunut niin suomalaisia kirjojen lukeminen on vaikeeta, ruotsi sujuu huomattavasti paremmin. Noh, kokeilen jos äänikirjat veisivät minut ”rajan yli”. Kirjat olivat Åsa Larsonin ”Aurinkomyrsky” ja ”Sudentaival”. Pistin yhtenä iltana tietsokan päälle ja ajattelin vaan koklata jospa rakentaminen ja kirjojen kuuntelu sopivat yhteen, kun muusikin kuunteleminen ja rakentaminen sopii. Yllätys yllätys nehän sopivat kuin hanska käteen. Tämän jälkeen lähes jokainen ilta kun rakentelin malleja aloin kunnella kirjoja, Tähän mennessä on aikas monta kirjaa jo läpi kuunnetu, suomeksi ja ruotsiksi. Kirjastosta suurimman osan kirjoista lainannut, harmittaa toki kun ihmiset jostain hemskatin syystä eivät osaa pitää huolta toisten tavaroita. Monta kirjaa ei ole pystynyt kuuntelemaan koska niissä on ihan hirveitä naarmuja. Hävetkää kaikki.
Viimeksi kuuneltu kirjasarja on Jan Guilloun Arn sarjan kirjat, siis Tie jerusalemiin, tempeliritari, pohjoinen valtakunta ja arnin perintö. Ihan jees kaikki, suosittelen.

Takaisin rakentamiseen

Peterbilt. Jonkin aikaa piti oikeasti mietti että onko suunnitelma hyvä. Suunnitelma  ja visio jonka päässäni näin oli että runko katkaistaan ja pidennetään 8cm pätkällä, kuten myös sleepperi samalla mitalla.  Monta monituista kertaa mittailin ja merkkasin, uudelleen mittasin ja merkkasin, rakennusohjeita kannesta kanteen lueskelin ennenkun olin 150% varma nyt on oikea hetki katkaista rungon. eiku tuumasta toimeen, dremmeli käteen ja vips kummatkin runko palkit olivat kahtia. Sleeperiä en viellään siinä vaiheessa pistänyt kahteen osaan.
Vieläkin hirvitti, menikö kaikki suunnitelmien mukaan.

Jatkuu….

Be Sociable, Share!