Vaarini Erkki Rahusen elämää ennen Aavekallion aikoja
Kirjoittanut Minna Moshnikoff

Erkki syntyy kesällä 1912. Hän on kaksivuotias, kun I Maailmansota syttyy. Sotaa kestää koko hänen lapsuutensa ajan, ja se päättyy marraskuussa 1918. Vajaa vuotta aiemmin, joulukuussa 1917, Suomi on itsenäistynyt. Erkki on nuori kaupunkilaispoika. Juho-isä kuolee sairaalassa Erkin ollessa 6-vuotias ja Erkki jää kahden äitinsä kanssa. Tautiin johon Juho kuolee keksitään parannuskeino vasta muutamaa vuotta myöhemmin.

Erkki käy oppikoulun Helsingin Suomalaisessa Normaalilyseossa. Ensimmäisen lukukauden, syksyn 1923, todistus näyttää seuraavalta:
Käytös 10
Ahkeruus ja tarkkaavaisuus 10
Edistys keskimäärin (eli keski-arvo) 7,5
Uskonoppi ja kirkkohistoria 8
Kasvioppi 9
Suomenkieli 8
Veisto 7
Ruotsinkieli 7
Kaunokirjoitus ja muovailu 8
Maantieto 9
Laulu 4
Laskuoppi ja algebra 7
Musiikkioppi 6
Eläinoppi 9
Voimistelu 8

Erkki viettää lapsuutensa kesiä äitinsä kotiseudulla Jäppilässä. Tunnollisena poikana hän aina ilmoittaa äidilleen menemisistänsä ja tulemisistansa.

Eräässä Erkin lähettämässä kortissa lukee:
”Rouva F Rahunen, Helsinki, Eläintarhantie 1. A. 11. Hyvin pääsin ja eno oli vastassa mutta juna myöhästyi 1 tunnin. Erkki.”

Oppikoulu kestää kahdeksan vuotta, jonka jälkeen Erkki kirjoittaa ylioppilaaksi. Valkolakin hän saa 28.5.1931. Ylioppilaskirjoituksista hän saa seuraavanlaiset arvostelut:
Äidinkieli Cum Laude Approbatur
Ruotsinkieli Cum Laude Approbatur
Saksankieli Approbatur
Reaalikoe Approbatur
Matematiikka Cum Laude Approbatur

Kirjoitusten jälkeen syksyllä Erkki hakee vapaaehtoisena Reserviupseerikouluun. Häntä suosittelee sinne K.E. Levälahti, everstiluutnantti ja Helsingin voimistelijain I johtaja. Hän ”suosittelee mitä parhaiten” Erkin ”ottamista vapaaehtoisena Suomen Valkoiseen Kaartiin suorittamaan asevelvollisuuttaan”. Suositukset hän kirjoittaa 23.5.1931. Asevelvollisuuden suorittamisen Erkki aloittaa 1.6.1931.
Erkki komennetaan oppilaaksi Reserviupseerikouluun 9.9.1931; se kestää aina 6.2. 1932 asti. RUK:in päätyttyä hänet komennetaan takaisin Suomen Valkoiseen kaartiin.

Erkin asevelvollisuuden vakinaisessa väessä päättyy elokuun viimeisenä päivänä 1932, mutta hän jää kuitenkin reserviin. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä hänet ylennetään reservivänrikiksi.
Erkki käy esittelemässä kihlattuaan Aune Karpiota sukulaistensa luona Jäppilässä. Hän on lainannut armeijalta sivuvaunullisen Harley Davidsonin, ja nuoripari liikkuu sillä. Kivelän taloon he saapuvat niin myöhään illalla, että talonväki on jo nukkumassa. Erkki ja Aune eivät halua herättää heitä, vaan menevät latoon heinien sekaan nukkumaan.

23.9.1932 Erkki määrätään vakinaiseen palvelukseen Huolto Pataljoona I:een nuoremmaksi upseeriksi.

29. syyskuuta 1932 Erkki kirjautuu Helsingin Yliopiston Savolaiseen Osakuntaan ja anoo Yliopistolta oikeutta suorittaa opintoja olematta yliopiston kirjoilla ja saakin 2.11.1932 luvan siksi ajaksi, jonka on yleisessä palveluksessa.

Erkki kirjoittelee Aunelle Rintamalta. Eräässä kortissa lukee:
”Nti Aune Karpio, Hämeenlinna, Alajoki, Koski
Joutselkä 7.7.34
Terveisiä rajamailta! Äiti lähtee matkalle Täti-Huhtilaisen kanssa lähipäivinä. Ehken käyvät teilläkin. Kirjettäsi en ole saanut, sillä posti ei ole tullut tänne aika määriin. Kirjoitan sinulle aivan pian kirjeen. Terveisiä myös Veikolta. Monin terveisin Erkki.”

Viimeisenä päivänä toukokuuta 1933 Erkki hyväksytään ja siirretään oppilaaksi Kadettikouluun Helsingin Munkkiniemeen, josta kadettialikersantti (jota hän on 28.1.1935 lähtien) Rahunen saa todistuksen 16.5.1935 Kadettikoulun suorittamisesta.

Erkki vie vihille morsiamensa neiti Aune Karpion samana päivänä, kun hän saa Kadettikoulun päättötodistuksen. Heidät vihitään Helsingin Raatihuoneella 16. toukokuuta 1935.

Erkki myös ylennetään, edelleen tuona samaisena päivänä, vänrikiksi ja määrätään Huolto Pataljoonaan. Sotilasurallaan Erkki etenee tasaisen varmasti. 28.5.1935 hänet määrätään Autokomppanjan nuoremman upseerin vakanssille ja 24.3.1936 hänet siirretään H. Autokomppanjan nuoremman upseerin virkaan. Edelleen 23.9.1936 hänet ylennetään alemman palkkaluokan luutnantiksi Helsingin Autokomppanjaan.

Luutnantti Rahunen suorittaa Taistelukoulun Luutnanttikurssin Viipurissa 31.1.-21.5.1938, koska hänet on komennettu sinne oppilaaksi. Erkki ja nuorikkonsa Rouva Aune Rahunen asuvat tuolloin Viipurissa.

5.1.1939 Erkki ylennetään ylemmän palkkaluokan luutnantiksi Helsingin Autokomppanjaan. Tätä ennen hän on toiminut samaisessa virassa varatoimisena jo edeltävän lokakuun lopulta lähtien. Kaiken tämän lisäksi hän suorittaa upseerien liikuntakasvatuskurssin Vierumäellä 23.1.-5.2.1939 välisenä aikana.

Maalis-toukokuussa hän toimii myös Autokomppanjan teknisen toimiston päällikön viransijaisena. Samana keväänä alkaa Toinen Maailmansota. Sota-aikana Erkkiä kutsutaan ”Nappi-Erkiksi”, koska hän on niin tarkka siitä, että kaikki napit ovat siististi kiinni. Marraskuun viimeisenä päivänä 1939 Erkki siirretään Päämajan esikuntakomppanjaan autojoukkojen johtajaksi. 10. helmikuuta 1940 hänet taas siirretään Autohuoltokouluun johtajaksi.

Sodan melskeen keskelle syntyy 29.6.1940 Erkin ja Aunen esikoinen Satu Kaarina. Perhe asuu silloin Helsingin Töölössä Ruusulankadulla.
Erkki ja Aune käyvät silloin tällöin myös kesämökillään Takajärvellä. Ote Korpimajan päiväkirjasta:

”7.8.1940
No nyt meitä on taas oikein tarpeeksi asti, kun tuli perhe Rahunen 2.8. eli viime perjantaina ja siitähän se kesäkin ja herttainen lämmin taas alkoi. Ne tuli oikein automopiilillä, vieläpä privaatti sellaisella Parolasta, ne Rahuset, niin sitä se on kun on prinsessa matkassa. Ne on nyt touhunneet ne miehet vähän eri tavalla ja totta puhuen, kyllä ne on naisetkin aina jotain ”joutohetkiksi” keksineet, kun on juurinensa kolme komeaa honkaa kaadettu ja kuorittu, on siinä heilua saanut.
Sattuihan täällä toissapäivänä eli 4.8. tuollainen oikea metsäpalokin, siellä hiekkarannassa. Oiva sen ensin huomasi kun oltiin uimaan menossa. Erkki kiirehti kylälle ilmoittamaan ja kauppias siellä puhelimella hälytti lisäväkeä. Takajärven vapaaehtoinen palokunta, jonka muodostivat Vaivi, kauppias, Erkki ja Oiva, ehti melkein ensimmäisenä paikalle ja ainakin oman ilmoituksensa mukaan pääsi pian tulen herroiksi. Toiset vain suorittivat jälkisammutuksen ja jäivät vahtiin. Vahtimista siinä olikin, kun se vielä koko eilispäivän savusi eri tavalla, mutta tänään, kun tuli sade, on se ihan sammunut.
10.8.1940
Niinhän se käy, kun on tärkeä henkilö, käy niin kuin taas kävi Rahusille –äkkilähtö– jaa-a, ja kun lisäksi ei tiedä niin varmaan mitä kaikkea tuo pikainen kotiinkutsu taas sisällänsä pitää –kunpa ei pitäisi mitään! Tänä aamuna ne sitten menivät, taas jäi kolme viikkoa lomasta rästiin entisten rästien lisäksi.”

28.8.1940 Erkki ylennetään kapteeniksi. Maaliskuun alusta 1941 hänet nimitetään puolustuslaitoksen kapteenin virkaan ja määrätään Helsingin VKP:n Autokomppanjan päälliköksi. 18.6.1941 hänet siirretään liikekannallepanossa Esikunta Pataljoonan/Stal. E:n komentajaksi ja edelleen 10.7. hänet siirretään Päämajan Huolto 3:n toimistoupseeriksi. 8.9. hänet puolestaan siirretään Päämajan Kansainvälisen Osaston puukaasutintoimiston päälliköksi. Siellä hänen tehtäviinsä kuuluu ”puolustuslaitoksen puukaasutinlaitteiden hankinta sekä niiden asennuksen suunnittelu ja järjestely”.

16.1.1942 syntyy Erkille ja Aunelle poika, Vesa Jussi.

31.5.1942 Erkki ylennetään majuriksi.

Erkki toimii puukaasutin tehtävänsä lisäksi vuosina 1942-43 MaaSK:n moottoriajoneuvo-opin opettajana. Samassa toimessa hän on vuosina 1944-43 SHK:lla.

Vuonna 1945 hän opettaa Huoltoupseerikoulussa huoltoajoneuvo-oppia ja puukaasutintoimiston päällikkönä huolehtii armeijan sodanaikaisten ylijäämämoottoriajoneuvojen myynnistä.

1.8.1945 Erkki aloittaa palveluksensa Oy Ford Ab:ssä kuorma-autojen sarjakorjauksen johdossa Fordin tehtaalla; sota loppuu 2.9.1945 ja Erkki eroaa neljä päivää myöhemmin puolustuslaitoksen kapteenin virasta omasta pyynnöstään.
Kuljetusvälineosaston päällikkö eversti W. Rommi kirjoittaa suosituksessaan Erkistä seuraavasti:
”…Erikoisen maininnan ansaitsee hänen poikkeuksellinen ahkeruutensa, intonsa ja kykynsä perehtyä kaikkiin tehtäviinsä pienimpiä yksityiskohtia myöten sekä lahjomaton rehellisyytensä, mitkä ominaisuudet ovat hankkineet hänelle sekä alaistensa, työtoverinsa, että esimiestensä jakamattoman kunnioituksen ja tehneet hänestä erittäin pidetyn esimiehen ja työtoverin.
Erkki harrastaa vapaa-aikanaan kaikenlaista urheilua.
Hänen eronsa puolustuslaitoksesta on koitunut sille vaikeasti korvattavaksi tappioksi.”

Erkki kuvassa lippumiehen vasemmalla puolella, siis 3. oikealta.
16 toukokuuta 1946, 11-vuotishääpäivänään, Erkki siirtyy Fordin matkatarkastajaksi. Hänen tehtäviinsä kuuluvat ”myyntiverkoston ja huoltokorjaamoiden tarkastus sekä paikallismyyjäverkoston uudelleenjärjestely”.
17.12.1946 syntyy perheeseen vielä yksi lapsi, Pyry Päivi.

Aprillipäivänä vuonna 1947 Erkki nimitetään Fordin myyntiosaston hoitajaksi. Siellä hän tekee autotilauksia ja jakaa tilatut autot edelleen myyjille. Lokakuun alusta 1948 Erkki siirtyy Fordin mainospäälliköksi. Hänen tehtäviinsä kuuluu mainonnan lisäksi myynnin edistäminen, eli kuten hän on ansioluetteloonsa kirjoittanut, ”sales promotion and public relation”. ”Sales promotion” on lisätty hänen tehtävänkuvaansa vasta vuonna 1955.

Vuonna 1952 Erkki ostaa perheelleen talon Viherlaaksosta Espoosta osoitteesta Kuusiniemi 11. Talo saa nimekseen Aavekallio. Ja siitä alkaakin jo kokonaan toinen tarina.

Be Sociable, Share!